Dlaczego sok z aronii jest tak smaczny?

Sprawdźcie sami 👇

Czy słyszeliście o tym, że jednymi z najlepiej chronionych informacji na świecie (obok kodów atomowych) są… receptury spożywcze? Owiany tajemnicą sposób przyrządzania panierki w KFC, sosu do Big Mac’a czy receptura Coca-Coli – to nigdy nie ujrzy światła dziennego. My jednak postanowiliśmy uchylić rąbka tajemnicy i podzielić się z Wami naszym sposobem na uzyskanie wspaniałego soku z aronii!!

Dlaczego sok z aronii jest tak smaczny i ma taką super jakość?

Należy zacząć od tego, od czego zaczyna się cała historia soku, czyli OWOC.

Wszystkie produkty z aronii wytwarzamy z owoców, które pochodzą z ekologicznej plantacji. Jest to bardzo ważne, ponieważ dzięki temu mamy pewność, że owoce są najwyższej jakości. Zapewnia o tym również przyznany certyfikat rolnictwa ekologicznego. Dzięki temu, że sami doglądamy upraw, wiemy kiedy jest optymalny czas na ich zbiór – kiedy owoce są najbardziej dojrzałe, a więc i najsmaczniejsze. Plantacja jest też regularnie nawadniana, dzięki czemu owoce są soczyste, pełne soku i witamin.

W uprawę aronii wkładamy tyle samo pracy co serca.

Kiedy już owoc zostaje zebrany, trafia do zakładu produkcyjnego. Jednak nie od razu jest z niego tłoczony sok. Najpierw owoce poddajemy mrożeniu. Dzieje się tak, ponieważ jednym ze składników aronii jest tzw. garbnik. W dużym skrócie, jest to substancja, która ma za zadanie chronić roślinę przed zewnętrznymi szkodnikami, jednak jej obecność skutkuje cierpkim smakiem owocu, a także tym, że może podrażnić żołądek i powodować nudności. Podczas procesu mrożenia, garbnik ulega rozpadowi, dzięki temu sok ma bardzo dużą zawartość wartości odżywczych – polifenoli i antocyjanów, a nie drażni żołądka i jest po prostu… smaczny, gdyż nie jest tak kwaśny jak inne soki produkowane ze świeżych owoców.

Kiedy już owoc jest przygotowany do tłoczenia trafia do zakładu z nowoczesnym parkiem maszynowym. Dzięki zastosowaniu najnowszej technologii produkcji, powstały sok ma bardzo wysoką jakość i nie traci koloru ani smaku. Wszystkie składniki zawarte w owocu zostają zachowane.

Gotowy sok poddajemy procesowi pasteryzacji – trwa to zaledwie około 30 sekund, a następnie sok jest błyskawicznie schładzany, dzięki czemu zachowujemy jego wartość odżywczą.

Należy też dodać, że produkty są regularnie badane na każdym etapie produkcji, począwszy od kontroli plantacji pod kątem spełniania warunków rolnictwa ekologicznego – skończywszy na badaniu gotowego produktu. Dzięki temu mamy pewność, że oferujemy Państwu tylko najlepsze, certyfikowane i przebadane produkty – ekologiczne owoce aronii i ekologiczny sok z aronii, pod którymi bez obawy możemy podpisać się własnym nazwiskiem.

Soki i inne produkty aroniowe znajdziesz na naszej stronie internetowej Yagoody.